Promotie Annet Heijerman: Tackle Your Tics, intensieve gedragstherapie voor kinderen met tics

Published on

Vier dagen intensief oefenen om je tics onder controle te krijgen, samen met andere kinderen en jongeren. Plus steun van elkaar, extra activiteiten en ervaringskennis. Dat is de kern van het behandelprogramma Tackle your Tics. Een team van experts en ervaringsdeskundigen onderzocht de effectiviteit van het behandelprogramma. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de resultaten zijn bekend. Op vrijdag 22 september 2023 verdedigt Annet Heijerman haar proefschrift tijdens een openbare promotieplechtigheid in de Aula van de Universiteit van Amsterdam.

proefschrift Annet Heijerman onderzoek Tackle your Tics groepsbehandeling voor kinderen met tics

Tackle your Tics

Tackle your Tics is een korte, intensieve gedragstherapeutische groepsbehandeling voor kinderen van 9 tot 17 jaar die last hebben van tics en er graag wat aan willen doen. Het combineert gedragstherapie (exposure en reponspreventie), oefenen met een trainingsapp, psycho-educatie, workshops van ervaringsdeskundigen over positief omgaan met tics en andere klachten,  en ontspannende activiteiten. De ouders van de kinderen worden actief bij het behandelprogramma betrokken.

Het onderzoek

Tussen 2020 en 2022 hebben meer dan 100 gezinnen deelgenomen aan het onderzoek naar dit innovatieve behandelprogramma. Het onderzoek, een initiatief van Stichting Gilles de la Tourette en Levvel/Amsterdam UMC, werd uitgevoerd in samenwerking met TicXperts, Yulius, Accare en het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Een multidisciplinair team van experts op het gebied van Tourette en gedragstherapie bundelde hun krachten om de effectiviteit te onderzoeken van Tackle your Tics.

Samen met ervaringsdeskundigen

Een opmerkelijk aspect van dit project is de gelijkwaardige samenwerking met de ervaringsdeskundigen van de patiëntenorganisatie.  Annet: “Door hun inbreng sloot het onderzoek beter aan op de wensen en behoeften van de deelnemers aan het onderzoek: betere informatie vooraf en betere ondersteuning van deelnemers.
Ook bij het meten van de resultaten van de behandeling werd een belangrijk inzicht van de ervaringsdeskundigen meegenomen. Daarbij werd er niet alleen gekeken naar het verminderen van de tics, maar ook naar de kwaliteit van leven.

Promotieplechtigheid Annet Heijerman

  • Vrijdag 22 september 2023, 14:00 – 15:30 uur
  • Aula van de UvA (Oude Lutherse kerk), Singel 411, 1012 WN Amsterdam
  • Proefschrift: 'Tackle Your Tics. Optimising Behavioural Therapy for Children and Adolescents with Tics'
  • Promotoren zijn prof. dr. Lisbeth Utens en prof. dr. Pieter Hoekstra
  • Copromotor is dr. Chaim Huijser

De plechtigheid is toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp. Stuur een mail naar promotieannet2023@gmail.com voor alle informatie over deze middag.

Je kan de promotie ook via een livestream volgen. De link naar de livestream vind je in de week voorafgaand aan de promotie op de site van de UvA: UvA promotie Annet Heijerman.

 

Op de hoogte blijven?

Nieuws van Levvel in je inbox? Zo'n 4 keer per jaar versturen wij een nieuwsbrief.

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief

Meer actualiteiten