JIM: Jouw Ingebrachte Mentor

Naar thema overzicht

Een JIM – Jouw Ingebrachte Mentor – is een door de jongere gekozen steunfiguur uit het eigen netwerk, zoals een buurman, tante of coach. Een JIM biedt vertrouwen, continuïteit en helpt hulp beter aan te laten sluiten. Waarom werkt dit zo goed? En hoe kun jij als professional bijdragen? Ontdek op deze pagina hoe de JIMaanpak jongeren écht helpt. 

Jongen met JIM

Wat is een JIM? 

Een JIM is een door de jongere gekozen steunfiguur uit het eigen netwerk. Deze persoon biedt een luisterend oor, denkt mee en blijft in beeld, ook als de formele hulpverlening verandert. De JIM is een constante factor in het leven van de jongere. Dat helpt bij het opbouwen van vertrouwen en continuïteit in de ondersteuning. Een JIM blijft dichtbij, houdt een signalerende rol en kan laagdrempelig aan de bel trekken als er (opnieuw) ondersteuning nodig is.  

De JIM representeert het perspectief van de jongere richting gezin en professionals, en helpt zo om de hulp beter te laten aansluiten. Uit onderzoek door Levi van Dam en Suzanne de Ruig is gebleken dat de inzet van JIM zelfs uithuisplaatsingen kan voorkomen. 

De JIMaanpak 

De JIMaanpak is ontwikkeld door hoogleraar Levi van Dam (Levvel) en is gebaseerd op systemisch werken: een manier van werken waarbij je kijkt naar het geheel rondom de jongere - gezin, netwerk, school, vrienden. De kracht van dat systeem wordt actief betrokken in de hulp. Zo ontstaat er hulp die beter aansluit én langer effect heeft.  

JIM is meer dan een methodiek, het is een ándere manier van systemisch werken. Het vraagt om een netwerkgerichte benadering en de bereidheid om samen te werken met het informele netwerk van de jongere.  

Hoe vind je een JIM? 

Het is belangrijk om de jongere zelf te laten bepalen wie zijn of haar JIM wordt. Soms weet een jongere niet meteen wie een geschikte JIM zou kunnen zijn. Er is vaak wat creativiteit nodig om erachter te komen wie belangrijk is (of was, of zou moeten zijn) in het leven van de jongere. Soms heeft een jongere ook echt (nog) niemand en is er sprake van eenzaamheid. Dan is dat waar het gesprek over moet gaan: hoe kom jij je dagen door, hoe houd jij je staande in het dagelijkse leven? Heb je mensen gehad die er voor je waren? Wie zou je willen die er voor je is? Vervolgens kun je wellicht aan herstel werken of helpen nieuwe contacten te leggen. 

Wat betekent een JIM in de praktijk? 

Voor jongeren 

Een JIM is iemand op wie jongeren kunnen terugvallen. Niet alleen voor een duwtje in de rug of praktische hulp, maar ook voor emotionele steun, verwerking van moeilijke situaties en het stimuleren van zelfredzaamheid. Een JIM begrijpt de leefwereld  van de jongere, diens talenten en uitdagingen – en blijft ook betrokken als het beter gaat. 

Voor hulpverleners 

De JIMaanpak vraagt om een andere manier van werken. In plaats van pas later het netwerk te betrekken, start je daar direct mee. De JIM biedt waardevolle ondersteuning en helpt het contact tussen hulpverlening en gezin warm te houden. De JIM kent de jongere goed en dat helpt om sneller passende hulp te kunnen bieden door de hulpverlener. Je hoeft dan niet eerst een vertrouwensband op te bouwen om erachter te komen wat er precies nodig is. Het vraagt om een houding waarin je naast de jongere én de JIM staat. Werken in de driehoek van jongere, JIM en hulpverlener kost in het begin vaak extra tijd, maar levert op de lange termijn veel op. 

In een JIM-training leer je hoe je dat proces begeleidt. Je vindt hier verderop meer informatie over.  

Innovatie en onderzoek binnen Levvel 

De JIMaanpak is in 2012 ontwikkeld door Levi van Dam, in samenwerking met jongeren en gezinnen binnen Levvel. Sindsdien is de aanpak uitgegroeid tot een erkende interventie in de jeugdhulp. 

Levvel werkt continu aan de doorontwikkeling van JIM. We doen praktijkgericht onderzoek, passen de aanpak aan voor specifieke doelgroepen (zoals jonge kinderen en gezinnen met een LVB) en delen onze kennis via trainingen en publicaties. We werken hierbij nauw samen met jongeren, ouders en jeugdhulpprofessionals. Zo zorgen we dat de JIMaanpak blijft aansluiten bij de leefwereld van jongeren én bij actuele ontwikkelingen in de jeugdhulp. 

Ondersteuning en trainingen voor professionals 

Levvel biedt trainingen aan professionals die met de JIMaanpak willen werken. In deze trainingen leer je hoe je het netwerk betrekt, hoe je een geschikte JIM vindt en hoe je samenwerkt in de driehoek jongere-JIM-professional. Bekijk hieronder het trainingsaanbod:

  • Basistraining JIMpact
  • Masterclass JIM voor leidinggevenden
  • Masterclass voor gedragswetenschappers 

In de agenda op Levvel Up vind je alle geplande trainingen en kun je je aanmelden.  

Heb je vragen over de JIMaanpak of wil je bijvoorbeeld meer weten over hoe je het netwerk actief kunt inzetten in de jeugdhulp? Mail ons via jim-circulairezorg@levvel.nl.  

Publicaties

Agenda