Pap, stop met smakken!

Publicatietype: Publicatie

Published on

Levvel en het Amsterdam UMC doen samen onderzoek naar de diagnostiek en behandeling van misofonie bij kinderen en jongeren. Promovenda Lotte Rappoldt publiceerde onlangs samen met andere auteurs het eerste artikel over de opzet van dit onderzoek.

Misofonie betekent letterlijk: haat voor geluid. Mensen met misofonie ervaren in extreme mate gevoelens van woede of walging bij het horen van bepaalde, meestal door mensen gemaakte geluiden. Het gaat dus veel verder dan ergernis of irritatie, wat we allemaal wel eens hebben, wanneer je iemand hoort smakken of kuchen. Misofonie ontstaat vaak in de kindertijd en kinderen, jongeren en hun gezinnen kunnen hier heel veel last van hebben.  Wij zetten ons in om de behandeling van misofonie bij kinderen en jongeren te verbeteren. 

Op dit moment is er wereldwijd nog geen bewezen effectieve behandeling beschikbaar voor kinderen en jongeren met misofonie. Om deze kinderen en jongeren zo goed mogelijk te behandelen, onderzoeken Levvel en het Amsterdam UMC de effectiviteit van een nieuw cognitief gedragstherapeutisch behandelprotocol voor kinderen en jongeren met misofonie. In deze nieuwe groepsbehandeling wordt cognitieve gedragstherapie gecombineerd met psychomotore therapie.

Voor het onderzoek zijn wij nog op zoek naar ouders van kinderen (8 tm 18 jaar) ZONDER misofonie. Help jij mee om de behandeling van kinderen met misofonie te verbeteren? Het kost je maximaal 35 minuten om telefonisch en schriftelijk een aantal vragen te beantwoorden.

Lees meer over deelname aan het onderzoek

Voor het onderzoek is het van belang om de klachten van kinderen met misofonie te kunnen vergelijken met kinderen die geen misofonie hebben. Die informatie helpen ons om goede vragenlijstenlijsten te ontwikkelen waarmee misofonie bij kinderen en jongeren kan worden vastgesteld. Ook geeft de vergelijking tussen de twee groepen inzicht in de kosten die misofonie met zich meebrengt voor de maatschappij (cost of illness onderzoek).

Lotte Rappoldt beschrijft samen met de andere auteurs de opzet van het onderzoek naar deze gecombineerde behandeling. Naar verwachting wordt het promotieonderzoek afgerond in 2024. Lees de wetenschappelijke publicatie: Effectiveness of an innovative treatment protocol for misofonia in children and adolescents: Design of a randomized controlled trial, via onderstaande link:  

Publicatie opzet onderzoek misofonie