Over het hoe en wat van het nieuwe handboek KJP

Publicatietype: Interview

Published on

Nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de kinder- en jeugdpsychiatrie en in onze maatschappij volgen elkaar snel op: de hoogste tijd dus voor een nieuw handboek. Dat vonden Ramón Lindauer (Levvel) en Wouter Staal, de initiatiefnemers voor het nieuwe 'Handboek kinder- en jeugdpsychiatrie', waar meerdere hulpverleners van Levvel aan hebben meegewerkt. Waarom een nieuw handboek nodig was? Hoe het is opgesteld? En wat erin staat? Ze vertellen het in dit interview.

Er is niet één waarheid: verschillende opinies, vergezichten en visies in een handboek beschrijven, dat is nieuw voor de psychiatrie.

— Ramón Lindauer

Zet studenten aan het denken

Anders dan in eerdere handboeken beschrijft dit handboek niet één waarheid, maar is er ruimte voor verschillende vergezichten en invalshoeken in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Ramón: ‘Studenten kunnen aan de hand van deze invalshoeken filosoferen over wat voor een soort dokter ze willen worden.’ Zo worden studenten aan het denken gezet. Het nieuwe handboek is een samenwerking van alle hoogleraren kinder- en jeugdpsychiatrie in Nederland, die het allemaal in het onderwijs gaan gebruiken.

Nieuwe ontwikkelingen

Benieuwd naar de inhoud van het handboek? Ramón en Wouter bespreken in het interview de relevante ontwikkelingen en thema’s die in het boek aan bod komen: de discussie rondom DSM, categoriaal denken en meer.

Lees het interview (voor leden van de de NVvP of maak een gratis account aan):

Interview Ramón Lindauer en Wouter Staal

Meer weten over dit nieuwe handboek?

Je leest het hier:

Handboek kinder- en jeugdpsychiatrie