Hoe ondersteun je jongeren in de overgang naar volwassenheid?

Publicatietype: Publicatie

Published on

Veel jongeren kijken ernaar uit: 18 jaar worden. Maar hoe is dat voor jongeren die onder lastige omstandigheden opgroeien en niet kunnen terugvallen op een vangnet? Voor hen zorgt deze leeftijd juist voor veel kopzorgen en verantwoordelijkheid. Hoe kunnen we deze jongeren beter ondersteunen in de overgang naar volwassenheid? Brechje Kuipers vertelt hierover in de radio-uitzending ‘De Nacht is ZWART’. 

Jongeren 18-/18+ 

Voor jongeren met een onstabiele jeugd, die ondersteuning krijgen vanuit de jeugdhulp, verandert er veel als zij 18 jaar worden. Vanaf dat moment vallen zij niet meer onder de Jeugdwet en worden ze als volwassen beschouwd - met alle verantwoordelijkheden die daarbij horen. Deze groep jongeren heeft door alles wat ze hebben meegemaakt weinig vertrouwen in zichzelf en de wereld om hen heen. En er is vaak geen vangnet om op terug te vallen. Het huidige systeem sluit niet goed aan op wat deze jongeren nodig hebben, er is behoefte aan een andere aanpak.  

Overgang naar volwassenheid 

Levvel werkt daarom nauw samen met de gemeente, HVO-Querido en andere zorgaanbieders in Amsterdam, om de overgang van de jeugdhulp naar het volwassen leven makkelijker te maken. Brechje Kuipers, programmaleider ‘Overgang naar volwassenheid’ bij Levvel, werd hierover geïnterviewd in het radioprogramma ‘De Nacht is Zwart’ van Omroep ZWART.  

Benieuwd naar Brechjes verhaal?  

Beluister hier het interview (vanaf minuut 19:40 tot 40:40): 

De Nacht is ZWART 16 juni 2024