Een 4-daagse behandeling van tics. Werkt dat?

Publicatietype: Publicatie

Published on

‘Tackle you tics’ is een korte, intensieve groepstraining, voor kinderen tussen de 9 en 17 jaar die last hebben van tics. Deze behandeling lijkt positieve resultaten op te leveren: kinderen lijken meer controle te krijgen over hun tics, lijken beter in hun vel te zitten en voelen zich gesteund door lotgenoten.

Aan de slag

Maar, om écht te weten - en ook om te bewijzen - hoe effectief deze behandeling precies is, is gedegen onderzoek nodig. Daarom gaat een team van onderzoekers hiermee aan de slag. Onderzoekers van Amsterdam UMC en de UvA werken samen met therapeuten van Levvel, Accare, Yulius  en met ervaringsdeskundigen van Stichting Gilles de la Tourette.

2 groepen worden gevolgd

In het onderzoek - een blinde, gerandomiseerde, gecontroleerde studie - worden 104 kinderen gevolgd. 52 krijgen de Tackle Your Tics-behandeling; de overige 52 niet. Op vaste tijden (bij de start, na 4 weken, na 3 en na 6 maanden) worden beide groepen beoordeeld. Dan kijken de onderzoekers hoe erg de tics zijn, hoe de kwaliteit van leven wordt ervaren, et cetera. 

De resultaten

De resultaten worden in de loop van 2023 verwacht en worden dan gepresenteerd op nationale en internationale conferenties, in wetenschappelijke tijdschriften, tijdens ontmoetingen met patiëntenorganisaties en in de media.
Hopelijk kunnen de onderzoekers vaststellen dat ‘Tackle your Tics’ werkt, zodat we deze  behandeling wereldwijd kunnen inzetten.

Meer weten?

In de onderzoeksopzet lees je hoe we het onderzoek uitvoeren. Hou onze nieuwsberichten en socials in de gaten om op de hoogte te blijven van de voortgang.

Onderzoeksopzet Tackle your tics