Publicatie: Samen voor Complexe Gezinsvraagstukken

Publicatietype: Publicatie

Published on

Hoe worden gezinnen met complexe problemen, en de professionals die hen begeleiden, het best ondersteund? In Amsterdam werken Levvel en Arkin hiervoor samen, met het initiatief: Samen voor Complexe Gezinsvraagstukken. Binnen dit maandelijkse casuïstiekoverleg delen professionals uit de jeugdzorg (jeugdhulp, jeugd-GGZ en jeugdbescherming), volwassenen-GGZ en ervaringsdeskundigen hun kennis en perspectieven. Over dit initiatief is een artikel gepubliceerd in 'Frontiers in Psychiatry'. 

Casusbesprekingen voor betere zorg 

Complexe gezinnen kampen vaak met zowel sociale als financiële uitdagingen en psychische problemen. Veel professionals ervaren daardoor uitdagingen bij het werken met deze gezinnen, zoals onduidelijke rolverdeling tussen organisaties, de zware invloed van problemen op het gezinsleven en ingewikkelde gezinsrelaties. 

Maandelijks bespreken teams van psychologen, psychiaters, gedragswetenschappers en ervaringsdeskundigen complexe casussen van de gezinnen en stellen samen een zorgaanpak op. Met als doel: minder versnippering in de zorg, zodat professionals gezinnen effectiever kunnen ondersteunen. 

Goede resultaten 

Deze werkwijze biedt professionals concrete ondersteuning en verbetert hun mogelijkheden om gezinnen effectief te helpen. Het onderzoek, gepubliceerd in Frontiers in Psychiatry, laat zien dat professionals dankzij de samenwerking meer vertrouwen hebben in hun werk en dat de veiligheid van kinderen merkbaar is toegenomen. 

Belangrijke rol voor ervaringsdeskundigen 

Ervaringsdeskundigen spelen een cruciale rol in deze aanpak. Hun persoonlijke inzicht helpt professionals om de behoeften van gezinnen vanuit een ander perspectief te benaderen. Dit versterkt de band tussen professionals en gezinnen, waardoor jongeren en ouders zich meer gehoord en begrepen voelen. 

Sterker samen: een fundament voor de toekomst 

Het succesvolle samenwerkingsmodel onderstreept het belang van nauwe samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties. Het vergroot begrip voor de beperkingen van andere zorgorganisaties. Bovendien bevordert het model de rolverdeling tussen organisaties, waardoor professionals beter in staat zijn om gezinsgerichte zorg te bieden zonder overlapping of onduidelijkheid. Levvel en Arkin leggen hiermee de basis voor gezinsgerichte zorg die niet alleen families sterker maakt, maar ook jeugdhulpprofessionals ondersteunt in hun complexe werk.  

Lees het volledige artikel in Frontiers in Psychiatry.