Seksuele uitbuiting bij jongeren

Publicatietype: Publicatie

Published on

Jongeren die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting, hebben vaak complexe problemen zoals trauma en een beschadigd zelfbeeld. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk uit deze situatie te helpen en de juiste hulp te bieden.

Myrna Cleef, orthopedagoog generalist en cognitief gedragstherapeut bij PinQ en Qpido (afdelingen van Levvel), schreef een column over seksuele uitbuiting bij jongeren voor Impact Magazine van de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma.  

Ze zetten zich af tegen iedereen, zonderen zich af van vrienden of krijgen juist verkeerde vrienden

— Myrna Cleef (Levvel)

Signalen van seksuele uitbuiting

Voordat we deze jongeren kunnen helpen, moeten we de signalen eerst herkennen. Maar hoe herken je iemand die slachtoffer is van seksuele uitbuiting?

Vaak zien we grote veranderingen op verschillende vlakken. Zo kunnen deze jongeren zich ineens anders kleden of veel make-up dragen. Ze zetten zich af tegen iedereen, zonderen zich af van vrienden of krijgen juist verkeerde vrienden. Ze maken thuis ruzie en spijbelen van school. Ook kunnen er lichamelijke klachten zijn, zoals SOA’s en blauwe plekken. 

Specialistische hulp bij seksuele uitbuiting

PinQ biedt hulp aan jongeren die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. PinQ is een specialistisch behandelcentrum van Levvel, waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar tijdelijk kunnen wonen. Bij slachtoffers tot 24 jaar die thuis of elders wonen, kan Nova ingezet worden: intensieve ambulante begeleiding. Nova is een programma van Qpido, het expertisecentrum van Levvel voor veilig seksueel opgroeien.

Vaak hebben deze jongeren zoveel meegemaakt, dat ze mensen niet snel meer vertrouwen en ze hulp afhouden.

— Myrna Cleef (Levvel)

We geven niet op

Zelfs als we de signalen herkennen en als hulporganisatie klaar staan om hulp te bieden, gaat het helpen niet vanzelf. Vaak hebben deze jongeren zoveel meegemaakt, dat ze mensen niet snel meer vertrouwen en ze hulp afhouden.

Een kenmerk van de aanpak van PinQ is dat we blijven volhouden. Ook als de trajecten lang duren en de slachtoffers ons wegduwen. Dit is belangrijk omdat deze jongeren vaak geen veilige basis hebben (gehad). Daarom is traumasensitief werken belangrijk. Door begripvol te reageren en niet op te geven als hulpverlener, helpen we om deze jongeren weer een gevoel van veiligheid en vertrouwen te geven.

Column lezen?

Hier lees je de column van Myrna in Impact Magazine (vanaf pagina 2):

Een lange adem