Onderzoek naar effect Korte Intensieve Traumabehandeling (KIT)

Publicatietype: Publicatie

Published on

Traumatherapie voor jongeren met PTSS is vaak een langdurig traject. Traditioneel ingestoken met wekelijkse sessies die maanden in beslag nemen. Toch zien behandelaren dat dit niet voor iedereen werkt: sommige jongeren haken snel af of lopen vast. Wat als het ook anders kan? Een intensieve, kortdurende behandeling kan deze jongeren wellicht helpen.

Een team van onderzoekers uit 4 behandelcentra in Nederland en het Caribisch gebied - onder wie trauma-experts van Levvel - onderzoekt precies dát. In een grootschalige RCT (randomized controlled trial) vergelijken zij een nieuwe behandelvorm: de korte intensieve traumabehandeling (afgekort KIT) of Brief Intensive Trauma Treatment (BITT) met een wachtlijst-controlegroep. Het onderzoekprotocol is nu gepubliceerd.

Intensieve week vol behandeling en beweging

In de KIT volgen jongeren van 12 tot 18 jaar in totaal 5 dagen lang een intensief programma in plaats van wekelijkse sessies. Elke dag bestaat uit 2 traumabehandelingssessies (TF-CBT en EMDR), psychomotorische therapie (gericht op lichaamsbewustzijn en ontspanning) en ouderbegeleiding. De week start met psycho-educatie en wordt afgesloten met een gezamenlijke sessie waarin jongeren hun traumaverhaal delen met hun opvoeders. Deze zogeheten social sharing is vaak een keerpunt in het herstelproces.

De intensieve opzet kan ervoor zorgen dat jongeren sneller een vermindering van hun traumaklachten ervaren, de behandelmotivatie hoger is en de kans op uitval kleiner. Ook het rouleren van therapeuten tijdens de week kan effectief zijn in het verlagen van de therapievermijding en het bevorderen van het verwerkingsproces. Ouderbegeleiders gespecialiseerd in traumasensitief opvoeden ondersteunen de ouders. 

Wat onderzoekt de studie?

De multicenter studie - inmiddels lopend bij onder meer Levvel, Karakter, Fornhese-GGz Centraal en Mental Health Caribbean - vergelijkt 100 jongeren met PTSS. De helft van hen start direct met KIT, de andere helft staat op een wachtlijst en ontvangt de behandeling na drie maanden. De onderzoekers meten PTSS-klachten, co-morbide symptomen zoals angst en depressie, kwaliteit van leven en uitval. Daarnaast zijn er interviews met jongeren, ouders en behandelaren over hun ervaringen met deze nieuwe aanpak.

“We hopen met deze studie te laten zien dat een korte, intensieve aanpak effectief zal zijn in het snel verminderen van traumaklachten,” vertelt hoofdonderzoeker Myrna Westerveld van Levvel. “En dat we hiermee jongeren kunnen helpen die eerder zijn vastgelopen.”

De resultaten worden in 2026 verwacht. Als blijkt dat KIT werkt, betekent dat mogelijk een grote stap voorwaarts in de zorg voor ernstig getraumatiseerde jongeren.

Meer weten over de opzet van de KIT en het onderzoek?

Lees het volledige onderzoeksprotocol van Myrna Westerveld en collega’s in JMIR Research Protocols: Short- and Long-Term Effectiveness of Brief Intensive Trauma Treatment for Adolescents With Posttraumatic Stress Disorder and their Caregivers: Protocol for a Multicenter Randomized Controlled Trial

Naar het onderzoeksprotocol