MDMA voor jongeren met PTSS: idee voor traumabehandeling?

Publicatietype: Publicatie

Published on

Er bestaan verschillende therapieën voor jongeren met traumaklachten, maar ze zijn niet altijd even effectief voor alle jongeren. Sommigen blijven last houden van traumaklachten. Voor volwassenen wordt MDMA ingezet als ondersteunend medicijn in combinatie met therapie. Zou dit ook voor jongeren met PTSS een oplossing kunnen zijn?  Wat zijn de zorgen rondom het inzetten van MDMA als medicijn bij jongeren met PTSS en willen we zo’n middel wel aan jongeren geven?

Aan het begin van het onderzoek hadden de meesten er zo hun twijfels over

— Levi van Dam (Garage2020)

MDMA en traumatherapie: een potentiële oplossing

MDMA is een stof die mensen helpt om zonder te veel overweldigende negatieve emoties terug te kunnen denken aan hun traumatische ervaringen, hierdoor kan het een effectieve tool zijn in traumatherapie. Zou dit ook bij jongeren met PTSS kunnen werken? Levi van Dam, onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar en oprichter van Garage2020  (in samenwerking met o.a. Levvel), hoogleraar Ramón Lindauer (werkzaam bij Levvel en Amsterdam UMC/UvA), en onderzoekers Anoek van Vugt (Garage2020) en Josjan Zijlmans (Amsterdam UMC-VUmc) hebben deze vraag onderzocht.

Aanvankelijke twijfels

Hoe staan jongeren met traumaklachten en hun ouders en therapeuten tegenover MDMA-gebruik bij jongeren met PTSS? Aan het begin van het onderzoek hadden de meesten er zo hun twijfels over. Ze maakten zich zorgen over de veiligheid van het middel en vroegen zich af of het niet verslavend zou zijn.

Verandering van mening

Uit het onderzoek blijkt dat na de uitleg over wat MDMA voor middel is, hoe de therapie werkt, en hoe dit jongeren met traumaklachten zou kunnen helpen, de meesten van mening veranderden. Bijna iedereen stond uiteindelijk open voor het gebruik van MDMA als onderdeel van traumabehandeling bij jongeren met PTSS. Maar ze wilden wel dat er eerst nog meer onderzoek naar komt. 

Hoe nu verder?

Gezien de positieve bevindingen, treffen de onderzoekers voorbereidingen om onderzoek naar deze nieuwe vorm van behandeling mogelijk te maken. Voor de financiering van dit onderzoek, organiseerden zij begin dit jaar een fundraising avond, in samenwerking met Wouter Tavecchio en Duncan Stutterheim (ondernemers en oprichters Q-dance en ID&T). Hiermee hebben zij € 200.000,- opgehaald voor het aanvragen van goedkeuring van dit onderzoek bij de Medische Ethische Toetsingscommissie. Kijk voor meer info op de website MakeMDMAMedicine.

Wil je meer lezen?

Lees het volledige onderzoek:

MDMA als onderdeel van traumabehandeling bij jongeren met PTSS

Of beluister de podcast met Levi van Dam:

Podcast: De medicinale kracht van MDMA