Hoe voorkom je dakloosheid na jeugdhulp?

Publicatietype: Publicatie

Published on

Hoe voorkomen we dat jongeren dakloos worden zodra ze volwassen worden en de instelling waar ze woonden verlaten? Daartoe is de landelijke aanpak ‘Toekomstgericht werken’ ontwikkeld. Eén van de resultaten? Dat is de factsheet ‘De Preventie Alliantie Uitstroom Jeugdhulp’. 

Risico om dakloos te worden

Jongeren die langere tijd in een jeugdzorginstelling woonden, hebben een reële kans om dak- of thuisloos te worden. Ze hebben een grotere afstand tot het ‘gewone’ leven en zijn daardoor extra kwetsbaar bij een terugkeer in de maatschappij.  Of missen een stabiele thuissituatie waar ze naar kunnen terugkeren. 

Voorbereiden op volwassenheid

De factsheet van de Preventie Alliantie gaat over hoe jongeren het beste een jeugdinstelling kunnen uitstromen. Wat moet er allemaal gedaan worden om dakloosheid te voorkomen? Je leest onder andere over de kenmerken en behoeften van jongeren, de Big 5 en wat je als professional of organisatie kunt doen om jongeren goed voor te bereiden en te ondersteunen op weg naar volwassenheid.

De Big 5

  • wonen, op maat
  • welzijn en gezondheid
  • activiteiten, scholing en werk
  • inkomen en schuldenvrij
  • relaties en veiligheid

Eén leidend plan

Veel jongeren ervaren dat hun traject onnodig lang duurt, omdat hulpverleners langs elkaar heen werken en niemand de regie houdt. Ze weten vaak niet wat hun rechten en opties zijn. 

Daarom is één van de interventies genoemd in de factsheet ‘het Toekomstplan’: een individueel en integraal plan voor en van jongeren vanaf 16 jaar. Zo’n plan is leidend, ongeacht welke organisatie de hulp biedt. Dat voorkomt dat jongeren van het kastje naar de muur gaan. Levvel werkt met het Toekomstplan, als onderdeel van de werkwijze Toekomstgericht werken.

Factsheet: Uitstroom uit instelling voor jeugdzorg