Gezinsgericht en integraal werken: zie het gezin als één cliënt

Publicatietype: Podcast

Published on

Gezinnen die te maken hebben met complexe problemen krijgen vaak te maken met verschillende zorginstellingen en behandelingen. Ouders komen bij de  volwassenenpsychiatrie, terwijl kinderen terecht komen bij de jeugdhulp. Het nadeel? Behandelplannen worden vaak niet goed afgestemd, waardoor ze niet effectief zijn.

Gezinsgericht en integraal werken

Een nieuwe aanpak binnen de jeugdhulpverlening is gezinsgericht en integraal werken. Hier beschouwen we het hele gezin als 'de cliënt'. Dit kenmerkt zich door:

  • Samenwerking tussen hulpinstanties: diverse hulpinstanties vormen één team rondom het gezin.
  • Gezamenlijke besluitvorming: het gezin en de hulpverleners kijken samen wat het beste behandelplan is.

In de podcast van StroomOP, de podcast voor verbeteringen in de jeugdhulp, praten klinisch psychologen Sarah Soenen (Youz en Beter Thuis) en Frederieke Koop (Levvel en betrokken bij Samen voor Complexe Gezinnen) over gezinsgericht en integraal werken. Wat zijn de voordelen voor het gezin? En hoe werken de hulpinstanties met elkaar samen?

Prettig voor het gezin maar lastig voor hulpverleners

Verschillende behandelmethoden en vaktaal kunnen soms leiden tot conflicten tussen diverse hulporganisaties. Dit gebeurt vooral wanneer de focus ligt op de eigen identiteit en cultuur van de hulporganisatie, en niet op het gezin. Het is dus belangrijk om het gezin centraal te stellen. Uiteindelijk heeft iedereen hetzelfde doel: het gezin verder helpen.

Verschillende behandelmethodes en vaktaal zorgen soms voor conflicten tussen de verschillende hulporganisaties.

Voordelen voor gezinnen

Voor gezinnen is gezinsgericht en integraal werken een welkome oplossing. Waar gezinnen eerst overvraagd werden door verschillende instanties die de hulp niet met elkaar afstemden, krijgen ze nu hulp die precies past bij het hele gezin. Maar voor hulpverleners is deze nieuwe manier van werken niet altijd makkelijk.

Het gezinsgericht en integraal werken is voor gezinnen gunstig:

  • Efficiëntere hulp door geen overlappingen of gaten in de behandeling.
  • Minder stress voor gezinnen door duidelijkheid.

Nieuwsgierig naar de podcast?

Beluister de podcast:

Gezinsgericht en integraal werken in de jeugdhulp

Meer weten?

Lees dan ook het interview met Frederieke Koop en Yvon Ivens:

Jeugdhulp en volwassenen-ggz: samen voor complexe gezinnen