VR in de forensische jeugdhulp voor meer begrip

Publicatietype: Publicatie

Published on

Hoe help je jongeren in de forensische jeugdhulp om hun gedrag en dat van anderen beter te begrijpen? Renée Klein Schaarsberg van Levvel onderzocht het en promoveerde met haar proefschrift ‘A virtual leap, one practical step’. Haar verrassende inzicht: Virtual Reality (VR) kan interessante kansen bieden. 

Als gedrag je in de weg zit 

Agressie, driftbuien, regels overtreden: het hoort soms bij opgroeien. Maar als dit gedrag heftig en langdurig is, vraagt dat om hulp. In de forensische jeugdhulp zijn er behandelingen, maar niet elke jongere haalt daar genoeg uit. Renée wilde weten: kan het helpen als jongeren de wereld door de ogen van een ander leren zien? 

VR en mentaliseren: oefenen met perspectieven 

Renée Klein Schaarsberg onderzocht in haar proefschrift of een behandeling met Virtual Reality (VR) en een focus op mentaliseren een waardevolle toevoeging kan zijn door de jongere de situatie vanuit andere perspectieven te laten ervaren. Mentaliseren is het vermogen om na te denken over je eigen gevoelens en gedachten, en die van anderen. Die informatie is nodig om gedrag, van jezelf en anderen, beter te begrijpen.  

Renée onderzocht of VR kan helpen om dit vermogen te versterken. Samen met collega's, jongeren en professionals uit de praktijk ontwikkelde ze een VR-interventie: Street Temptations, en testte deze met jongeren in de jeugdzorg. Daarnaast keek ze naar bestaand onderzoek én naar de ethische kant van VR in de zorg. 

Binnen Street Temptations worden 2 VR-elementen ingezet. In het eerste deel van de interventie worden jongeren ondergedompeld in een 360° VR-video, waarin ze getuige zijn van een straatgevecht. Verschillende jongeren spelen een rol in deze situatie, waarmee ze stuk voor stuk van perspectief wisselen.

In het tweede deel van de training gaan jongeren met een persoonlijke ervaring aan de slag. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een VR streetview applicatie. Met behulp van deze applicatie gaan jongeren virtueel terug naar de specifieke plek van hun persoonlijke ervaring. Dit helpt om de ervaring te visualiseren en vervolgens van perspectief te wisselen met personen uit hun ervaring.  

Meer begrip door een ander perspectief  

De eerste resultaten van de studie met ‘Street Temptations’ laten zien dat de VR-omgeving jongeren kan helpen om beter na te denken over zichzelf en anderen. Ze zagen situaties vanuit meerdere kanten, wat helpend bleek te zijn in de gesprekken met therapeuten.  

VR lijkt daarmee een waardevolle aanvulling in de forensische jeugdhulp te kunnen zijn. Toch is er nog meer onderzoek nodig. Hoe pas je het slim toe in de dagelijkse praktijk? En werkt het ook op de lange termijn? 

Nieuwsgierig? Lees het hele onderzoek 

Wil je weten hoe de interventie eruitziet, wat het onderzoek precies laat zien en hoe dit verder kan groeien? Bekijk dan hier het proefschrift van Renée Klein Schaarsberg: 

Proefschrift ‘A virtual leap, one practical step’  

Street Temptations