Voorwaarden geheime plaatsing in de pleegzorg

Publicatietype: Publicatie

Published on

Om de veiligheid van een kind in pleegzorg te waarborgen, zijn moeilijke keuzes soms noodzakelijk. Bijvoorbeeld bij een geheime plaatsing. Het adres van de pleegouder en het pleegkind wordt dan geheim gehouden voor ouders of anderen.

Aan welke voorwaarden moet een geheime plaatsing voldoen? Evelien in de Rijp, jurist bij Levvel, en Judith Hooydonk, werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP), vertellen het je in een overzichtelijke serie artikelen.

Bedreigende situatie

Er zijn verschillende situaties denkbaar waarbij een kind beter af is op een geheim adres. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van agressief gedrag of geweld in het gezin, of wanneer er mogelijk ontvoering dreigt. Ook de kans op eergerelateerd geweld speelt soms een rol. Jeugdbescherming en de pleegzorgorganisatie beoordelen elke situatie apart en wegen de voor- en nadelen van geheime plaatsing tegen elkaar af.

Zo min mogelijk belasting

Een geheime plaatsing kan namelijk erg aangrijpend zijn voor zowel het kind als de ouders en het pleeggezin. De keuze voor geheime plaatsing wordt dan ook altijd zorgvuldig gemaakt. Wordt er toch overgegaan op geheime plaatsing? Dan is het doel altijd om de geheimhouding zo kort te houden als veilig wordt geacht, met zo min mogelijk belasting voor alle partijen.

Wil je meer weten?

Je leest de serie artikelen op de website van Pleegzorg Nederland.

Artikelen geheime plaatsing pleegzorg