Trauma bij volwassenen is tegenwoordig meestal goed te behandelen met bijvoorbeeld EMDR. Bij kinderen is dit lastiger. Sommige kinderen kregen op vroege leeftijd te maken met interrelationeel trauma. De complexe klachten die hierdoor ontstaan zijn, zorgen ervoor dat EMDR niet aanslaat. Mara van der Hoeven, orthopedagoog en promovendus bij het Amsterdam UMC en Levvel onderzocht een methode om deze kinderen toch te kunnen helpen.
Obstakels bij EMDR
Kinderen met vroeg interrelationeel trauma vertonen vaak gedrag dat de effectiviteit van EMDR-therapie in de weg zit. Ze kunnen naast PTSS bijvoorbeeld hechtings- en gedragsproblemen hebben. Dit zorgt dat ze op slot gaan wanneer ze geconfronteerd worden met hun trauma. Of juist dat ze te overstuur raken om de therapie voort te zetten.
Eerst veilig in het heden
Om hier een oplossing voor te vinden, deed Mara van der Hoeven samen met Nathalie Schalttmann en Irma Hein onderzoek naar de Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling (IGT-K). Hierbij werken een gezinstherapeut en een EMDR-therapeut samen met de opvoeders van een kind zodat het kind zich éérst veilig kan voelen in het heden, voor hij met trauma's uit het verleden aan de slag hoeft. Met positief resultaat: het merendeel van de kinderen reageert goed op de aanpak.
Wil je graag meer weten over het onderzoek en de resultaten?
Mara van der Hoeven nam voor Vereniging EMDR Nederland een video op waarin ze alles over haar onderzoek vertelt.
Wetenschappelijke publicatie
Lees hier meer over het onderzoek naar de effecten van IGT-K in Nederland: An integrative treatment model of EMDR and family therapy for children with severe symptomatology after child abuse en neglect: A SCED study.