Wat als je zo bang bent om mentaal ziek te worden, dat dit je hele leven beïnvloedt? Jesse Miltenburg leeft met de angst om een psychische stoornis te ontwikkelen en wil hiermee leren omgaan. In online televisieprogramma Hoedan gaat Jesse op onderzoek uit en praat hierover met GZ-psycholoog Luuk Stapersma (Levvel). .
Angst voor mentale ziekte
Jesse leeft met de angst om een mentale ziekte te krijgen en doet er alles aan om dit te voorkomen. Deze gedachten overheersen zijn leven en zorgen voor veel onzekerheid. In deze aflevering van Hoedan zoekt Jesse uit waar zijn angst vandaan komt en hoe hij er beter mee kan omgaan. Hij onderzoekt het taboe op mentale problemen bij mannen, praat met ervaringsdeskundige Lisa Loeb en gaat de ring in voor bokstherapie.
Omgaan met angst
Ook praat Jesse met Luuk Stapersma (Levvel): GZ-psycholoog en coördinator bij het Expertisecentrum DAT (dwang, angst, tics, selectief mutisme, misofonie). Luuk geeft aan dat er veel jongeren zijn die weleens piekeren en somber zijn en dat dit niet meteen een groot probleem is. Als angst wel een probleem wordt, zijn er twee routes om ermee om te gaan. Het wisselt per persoon welke route het beste past.
- Route 1 is via je lijf. Door te proberen je hartslag en ademhaling weer tot rust te brengen.
- Route 2 is via je hoofd en gedachten, met helpende of positieve gedachten.
In de behandeling is het over het algemeen belangrijk de angst juist aan te gaan. Door te ervaren dat de angst weer zakt en je de angst aankan, ontstaat er vertrouwen dat je het bij een volgende keer ook weer kan doorstaan. In alle gevallen is het goed om hulp te vragen aan anderen.