Hoe beoordeel je wilsbekwaamheid?

Publicatietype: Publicatie

Published on

Is een jongere in staat een weloverwogen beslissing te nemen over een medische behandeling? In andere woorden: is diegene wilsbekwaam? Een vraag die je zorgvuldig wil beantwoorden. Je moet de autonomie van de jongere immers respecteren, tenzij dit tot ernstig nadeel leidt voor hem/haar/hen. Hoe ga je om met wils(on)bekwaamheid?

Er is een spanningsveld tussen weldoen en het respecteren van de autonomie van een jongere.

— Irma Hein

Tools en verplichtingen

Een psychische stoornis, verstandelijke beperking of dementie: mensen met een dergelijke aandoening kunnen soms niet goed oordelen over de risico’s en belangen van een medische behandeling.

Jongeren vanaf de leeftijd van 16 jaar kunnen zelfstandig besluiten nemen over behandelingen, mits zij wilsbekwaam zijn. Wanneer ga je dan bij iemand over tot het beoordelen van de wilsbekwaamheid? En met welke tools stel je dat vast? In het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde geven Irma Hein (Levvel) en de andere auteurs de nodige handvatten: van checklists zoals de MacCAT-tool, tot juridische verplichtingen bij het omgaan met wilsonbekwaamheid. Test daarna je kennis en verdien nascholingspunten!

Kennis opfrissen of bijspijkeren over het omgaan met wilsonbekwaamheid of zorgen daarover? Lees het leerartikel. Het artikel is toegankelijk voor abonnees van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Geen lid? Maak dan een gratis account aan.

Leerartikel: Wilsbekwaamheid beoordelen