Betere acute mentale hulp? Méér afspraken, minder discussie

Publicatietype: Publicatie

Published on

De druk op de acute kinder- en jeugdhulp neemt de laatste jaren toe. Dit heeft verschillende oorzaken. Naast het effect van de covid-19-pandemie, moeten kinderen en jongeren langer wachten op zorg door lagere zorgcapaciteit. Met een hogere kans op acute crisis tot gevolg. Hoog tijd om de huidige situatie opnieuw te bekijken dus.

Knelpunten en oplossingen

Het rapport 'Professionals en ervaringsdeskundigen over acute mentale hulp jeugd: tijdig, passend en goed' omschrijft de knelpunten én de oplossingsrichtingen voor betere acute mentale hulp voor kinderen en jongeren.

Heldere kwaliteitsafspraken

De belangrijkste conclusie? Er is grote behoefte aan heldere kwaliteitsafspraken. Dit blijkt uit interviews met 70 experts en ervaringsdeskundigen, waaronder verschillende zorgprofessionals van Levvel. Zij willen duidelijke afspraken voor het hele zorgsysteem. Afspraken die sturen op betere samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders, het liefst gecoördineerd door één centraal crisismeldpunt. Zodat er minder tijd besteed wordt aan discussie en miscommunicatie, en meer aan waar het écht om draait: het helpen van kinderen en jongeren.

Benieuwd naar het volledige rapport?

Je leest het rapport op de site van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie:

Rapport acute mentale hulp jeugd